Untitled Document

Untitled Document

A KONZULÁTUS JÚNIUS 30. ÉS JÚLIUS 25. KÖZÖTT ÜGYELETI SZOLGÁLTATÁSOKAT NYÚJT!


Kulturális-humanitárius együttműködés

Kazahsztánt és Magyarországot hagyományosan fejlett kulturális-humanitárius kapcsolatok fűzik egymáshoz. N. Nazarbajev elnök 2007. november 22-23-i magyarországi látogatása során kiegészítő ösztönzést adott kulturális kapcsolatainknak. Államfőnk látogatása során oklevelet kapott arról, hogy őt választották a magyarországi kunok tiszteletbeli vezetőjévé. 2007-ben a magyarországi Kunszövetséget felvették a Kazahok Világszövetségébe.

Csodálatos az a tény, hogy több ezer kilométernyire Kazahsztántól, Európa közepén, olyan emberekkel találkoztunk, akik közeli rokonként viszonyulnak hozzánk. Pontosan így lehet jellemezni a magyarországi Kazah Nagykövetség kialakulóban lévő kapcsolatát a kipcsak-utód kunokkal, akik Karcag városában élnek. Szoros kapcsolataink épültek ki a magyarországi Kunszövetséggel. Aktívan részt veszünk a karcagi kun közösség kulturális életében. Egyik ilyen kulturális esemény a birkapörkölt készítő verseny. Olyan ételről van itt szó, amely ízre és elkészítési módjára nézve egyaránt hasonlít a kazah kuyrdakra.

Jelenleg kulturális-humanitárius kapcsolataink új,magasabb szintre léptek. Így a két ország művészei, tudósai és sportolói aktívan részt vesznek a Magyarországon megrendezett kulturális és sport eseményeken, különféle konferenciákon, szemináriumokon, fórumokon, koncerteken, filmfesztiválokon, bokszversenyeken, röplabda mérkőzéseken, szabadfogású birkózóversenyeken, futballmeccseken, stb.

Szoros kapcsolatok létesültek a két ország tudományos kutatóintézetei, magasabb szintű tudományos intézményei között. A kazah és magyar tudósok egyaránt érdekeltek közös történelmi kapcsolataink tanulmányozásában. Ezzel kapcsolatba hozhatók a közös régészeti munkák, amelyek arra irányulnak, hogy tanulmányozzuk a kipcsakok megtelepedésének történetét Magyarországon és a magyarok megtelepedésének történetét Kazahsztánban.
2007 augusztusában a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem régészeti expedíciója kazah régészekkel közösen vett részt ásatásokon Kazahsztán zsambuli területén.

A kazah alkotó kollektívák és gyermekek részt vesznek olyan nemzetközi alkotói versenyeken, mint a ”Szivárvány”Veszprémi Gyermekművészeti Fesztivál, és a ”Budapesti Csillagképek” – Ifjúság, Ihlet,Tehetség.
Megrendezték a ”Kazah Kulturális Napokat”Magyarországon (2001.), a Budapesti Kulturális Napokat Asztanában (2002.), és ”A Kazahsztáni kultúra napjai – Almati minden jót kíván Budapestnek” nevű rendezvényt. Ez utóbbi esemény keretein belül mutatták be a ”titokzatos Almati” című átfogó fotókiállítást, és rendezték meg az Almati és Budapest üzletembereinek üzleti fórumát.

2008. április 8-án Budapesten megrendezték a Kazah Nemzeti Zeneakadémia szimfónikus zenekarának hangversenyét, az Akadémia megalapításának tizedik évfordulóján. Szólózenész volt a Kazah Köztársaság érdemes művésze, Ajman Muszahodzsajeva. A zenekart Szauljusz Szondeckiz karmester, professzor, a Szovjetunió érdemes művésze (Litvánia) vezényelte.

A zenekar repertoárjában felhangzottak a klasszikusok művei mellett kazahsztáni zeneszerzők művei is a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián, Európa egyik legjobb koncerttermében.
A magyar közönség különleges figyelemmel hallgatta a kazah szerzők műveit: Szerik Erkimbekov ”Minaret”című szimfónikus költeményét, és Erkegli Rahmadijev szimfónikus művét. Ezek az alkotások kitűnő alkalmat adtak arra, hogy a magyar közönség megismerkedjen a kazahsztáni művészettel.
A közönség kérésére Ajman Muszahodzsajeva két kazah művet adott elő ráadásként: E. Bruszilov ”Bozajgir” című művét és H. Tlendiev ”Akku” című művét.

A kazahsztáni ifjúsági szimfónikus zenekart kitüntették a Liszt Ferenc Zeneakadémia díszoklevelével, és a Nagykövetség köszönőlevelével azért, mert jelentősen hozzájárultak a hazai zene propagandájához és image-ének szebbé tételéhez Magyarországon.
Fejlődik az együttműködés humanitárius téren is. Kazahasztáni diákok folytatják tanulmányaikat Magyarország felsőoktatási intézményeiben, mint például a Közgazdasági Egyetemen, a Közép- Európai Egyetemen, a Nemzetközi Üzleti Iskolán. A magyar ifjúság szívesen tanulja a kazah nyelvet a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen.

Szoros kapcsolatok épültek ki a Kazah Mezőgazdasági Egyetem és a Gödöllői Mezőgazdasági Egyetem között. A két oktatási intézmény között aláírtak egy egyezményt közös program kidolgozásáról kazahsztáni specialisták képzésére a ”Bolasak” elnöki program keretében. Ugyancsak aktívan együttműködik az Al-Farabi Kazah Nemzeti Egyetem a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolával, annak az egyezménynek a keretében, amit 2006-ban írtak alá az együttműködésről a tudomány és oktatás szférájában.

Kapcsolatok épültek ki a Szolnoki Főiskolával is: 2008. március 4-én a főiskolán tudományos-gyakorlati konferenciát tartottak, ”Kazahsztán ma” címmel. Egészében véve, a kulturális-humanitárius kapcsolatok a két ország között évről évre szélesebb körűvé válnak. Ez a tény a két nemzet történelmi közelségén alapul, valamint azon, hogy mindkét nép igyekszik feleleveníteni nemzeti kultúráját és hagyományait.